Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!




ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΑΝΕΒΑΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ
 (ΤΗΣ ΠΕΘΕΡΑΣ ΜΟΥ  ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΧΕΡΑΣ)

Υλικά
Για την ζύμη
2 κιλά αλεύρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
4 αυγά
1 φλιτζάνι φυτινη (μισό φυτινη + μισό ελαιόλαδο)
4 φλιτζάνια γάλα
200γρ μαγιά φρέσκια
Μαστίχα 6-7 κόκκους
Mαxλέπι 1 ½ -2 κουταλάκια

Για την γέμιση
2 κιλά μυζήθρα γλυκιά
1 ½ φλιτζάνι  ζάχαρη
2 αυγά
Λίγο κανέλλα

Για την γέμιση ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνουμε κάτι σαν προζύμι.. Βάζουμε την μαγιά  ,1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό και 3-4 κουταλιές αλεύρι.
Αφήνουμε στην άκρη να αφρίσει..
Βάζουμε σε άλλο μπολ τα υπόλοιπα υλικά. ,την φυτινη,την  ζάχαρη, το αλεύρι ,αυγά και το υπόλοιπα γάλα..
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το μείγμα της μαγιάς.
Χτυπάμε στο multi  το μαχλεπι με την μαστίχα και 2-3 κουταλιές ζάχαρη .
Αφού ανακατευτούν όλα τα υλικά μας καλά, σκεπάζουμε και
αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό πάντα μέρος για 1-2 ώρες περίπου.
Όταν είναι έτοιμο το ζυμαράκι μας παίρνουμε ένα μέρος ζύμης και
 ανοίγουμε φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούμε και κόβουμε κύκλους.
Βάζουμε από ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε. 
 Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος .
.Όταν έχει λοιπόν ανέβει το ζυμαράκι μας για 2τερη φορά τότε
τα αλείφουμε ελαφρά με ένα κρόκο αυγού +λίγο νερό μαζί
 πασπαλίζοντας με σουσάμι.
Ψήνουμε στους 180’ αντιστάσεις για 30-40’ ανάλογα τον φούρνο..









1 σχόλιο:

GLYKES TRELES

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...