Σαμαλι αλάδωτο!


ΣΑΜΑΛΙ ΑΛΑΔΩΤΟ 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
 
900 γρ. ζάχαρη
600 ml νερό
15 ml χυμό λεμονιού
15 γρ. ξύσμα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
 
50 αμύγδαλα, χωρίς φλούδα


ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ 

500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
35 γρ. μπέικιν πάουντερ
220 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. μαστίχα, τριμμένη
½ κ.γ. βανίλια σε σκόνη
750 ml σόδα αναψυκτικό
240 γρ. ταχίνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάξτε το μείγμα για το σάμαλι. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τα δύο σιμιγδάλια με το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και τη βανίλια. Προσθέστε τη σόδα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχετε έναν αραιό χυλό. Απλώστε το ταχίνι στη βάση του ταψιού, φροντίζοντας να έχει πάχο5 1 εκ. Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και αφήστε το να σταθεί για 2 ώρες  σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώσπου να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πήξει το μείγμα - το ύψος του δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 εκ.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °c στον αέρα. Χαράξτε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του μείγματος σε κομμάτια και καρφώστε ένα αμύγδαλο στο κάθε κομμάτι. Ψήστε το για 50' στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του. Βγάλτε το σάμαλι από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.

Φτιάξτε το σιρόπι.

 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα. Τοποθετήστε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και αφήστε για 5', ανακατεύοντας με αυγοδάρτη. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφαιρέστε το ξύλο κανέλας. Περιχύστε το κρύο σάμαλι με το ζεστό σιρόπι. Αφήστε στην άκρη για 8 ώρες να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Κόψτε και σερβίρετε.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ




Σχόλια

Printfriendly

Η φωτογραφία μου
Αγαπώ την κουζίνα ! Μαγειρική και ζαχαροπλαστική! Μαγειρεύω με μεράκι και σας προτείνω συνταγές απλές και εύκολες !