Το παραδοσιακό ισλί !


Είναι απο τα πιο εκλεκτά  γλυκά των χριστουγέννων! Είναι τα δίασημα παραδοσιακά ισλί !

Υλικά
για τη ζύμη
6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κούπα νερό
1 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα εκλεκτό ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
για τη γέμιση
2 κούπες καρύδια χοντραλεσμένα
2 κουταλιές κανέλα
1 κουταλιά γαρύφαλλο
2 κουταλιές ζάχαρη

για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 ½ κούπες νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Άτομα: 32 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 45'

Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι κι ανοίξτε ένα λάκκο στη μέση. Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και παίρνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο από τριγύρω, ζυμώστε ελαφρά, να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα δάκτυλα. Μην την παραζυμώσετε, για τα ισλί θα γίνουν σφικτά. Χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα μέρη κι ύστερα χωρίστε το καθ' ένα σε 8 μπαλάκια.



 Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά της γέμισης. Ανοίξτε κάθε μπαλάκι μέσα στην παλάμη σας σε φυλλαράκι, βάλτε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και διπλώστε τη ζύμη από τρεις μεριές επάνω από τα καρύδια να σχηματισθεί τρίγωνο.






 Βάλτε τα σε αβουτύρωτο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κεντήστε την επιφάνεια με το ειδικό τσιμπιδάκι ή με τις μύτες δύο πιρουνιών. 
Όταν ετοιμαστούν όλα, ψήστε τα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 45' περίπου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τα να κρυώσουν και τρυπήστε τα 3-4 φορές σε διάφορα σημεία με μια χοντρή βελόνα, φθάνοντας ως το κέντρο που είναι η γέμιση. Βάλτε τα υλικά για το σιρόπι σε μικρή κατσαρόλα και βράστε τα 8'.

 Διατηρώντας το σιρόπι ζεστό επάνω σε χαμηλή φωτιά, ρίξτε 4-5 ισλί κάθε φορά κι αφήστε τα να σταθούν 3', περιχύνοντάς τα με σιρόπι. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, το ένα πλάι στο άλλο και ρίξτε από ένα κουταλάκι σιρόπι στο καθ' ένα. Δέστε το υπόλοιπο σιρόπι καλά και ρίξτε πάλι από λίγο στην επιφάνεια των ισλί, για να γυαλίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν και φυλάξτε τα σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσουν. Τα ισλί δεν πρέπει να είναι πολύ βρεγμένα με σιρόπι, όπως τα μελομακάρονα. Πρέπει να είναι λίγο νωπά και τριφτά. Διατηρούνται εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες και στην κατάψυξη, αρκετούς μήνες.


 Oι φωτογραφίες τηs συνταγής είναι από εδώ evangelinoscostas.wordpress.com
και από εδώ 4ty.gr     
 συνταγή από εδώ kitchen-world.blogspot.






Σχόλια

Printfriendly

Η φωτογραφία μου
Αγαπώ την κουζίνα ! Μαγειρική και ζαχαροπλαστική! Μαγειρεύω με μεράκι και σας προτείνω συνταγές απλές και εύκολες !